Newcastle- Liverpool

Den målrika matchen som slutade 5-1 började till Newcastles fördel då målvakten Given var den räddande ängeln i det svartvita laget. Den mycket duktige Given stod för flera exemplariska räddningar och var egentligen den enda Newcastlespelaren som förtjänar beröm i den här matchen, kanske undantaget den snabbe Damien Duff som stod för rörlighet och fart i Newcastles fåtaliga anfall. Steven Gerrard som hade missat ett flertal bra lägen tidigare i matchen gjorde efter en mycket snygg framspelning av israelen Yossi Benayoun. Newcastle hann knappt andas ut innan den finske huvudspecialisten Sami Hyppiä satte en fin nick i taket på en hörna. Newcastlespelarna och -supportrarna var givetvis ytterst besvikna efter det, för offside, felaktiga bortdömda målet av Michael Owen. Hoppet väcktes dock efter den okände kanadensiska högerbacken David Edgar nickmål. Edgar var i övrigt ofta på efterkälken mot Ryan Babel på sin kant, men han har en förkärlek till att göra mål mot storlagen. Han gjorde ju mål mot United i den första omgången i år. Första halvlek dominerades helt av Liverpool och resultatet 1-2 var minst sagt i underkant i Newcastles favör.

I andra halvlek rivstartade Liverpool och gjorde ett turligt mål av Babel efter att Newcastlebackarna inte fått bort bollen efter en hörna. Tama ageranden av Newcastleförsvaret präglade matchen och Liverpool utnyttjade det effektivt och skickligt. Gerrard utökade sedan ledningen till 1-4 efter en snygg löpning följd av en perfekt mottagning som lurade Coloccini och avslutade med en utomordentligt kylig chipp över en chanslös Given. Liverpools dominans fortsatte och man kunde utöka till 1-5 efter en straff snyggt placerad av inhopparen Alonso som uppkom efter att Edgar dragit ned Babel. Given var dock nästan på den, men fantommålvakten var i detta fall mutlig.

Man tyckte nästan synd om Given idag. Att han var matchens bäste spelare trots sina fem insläppta mål talar sitt eget språk tillsammans med Liverpools kraftiga boll- och chansövertag. Newcastle har stora problem med att utnyttja den snabbhet man besitter offensivt som i mitt tycke beror på innermittfältarnas oförmåga att effektivt fördela bollarna. Nicky Butt är helt enkelt inte tillräckligt bra och Liverpoolsonen och nyförvärvet Danny Guthrie är för ojämn och orutinerad för att axla ett så stort ansvar. Kanske får de lösa det nu i januari eller invänta Bartons återkomst. Newcastle är väldigt präglad av skador. Idag saknade man den viktige anfallaren Martins och den stabile högerbacken Habib Beye bland annat.

Men man ska inte låta dessa faktorer överspelga det faktumet att Liverpool ägde hela matchen idag. Tack vare en stabil lagmaskineri som Benitez med en ingenjörs nogrannhet och en matadors kämpavilja har byggt upp och nu coachar från läktaren efter en tids sjukdom. Framstående Liverpool-spelare i dagens match var enligt mig Gerrard och Ryan Babel. Dock är bredden i Liverpool den största styrkan. Att man ställer över den stekhete Robbie Keane kan till synes verka konstigt, men det är noga uträknat av Benitez och är en del av deras rotationssystem.  Värt att notera är också att fyrtornet Fernando Torres inte deltog i dagens match.

Avslutningsvis skulle jag vilja säga att jag spår Liverpool en ljus framtid i ligan. Kanske är det deras tur i år? Man kanske dock inte ska tolka in alldeles för mycket i just den här matchen. Man har historiskt sett haft lätt för Newcastle och idag var Newcastle dessutom mycket svaga. Men vårens upplösning av Premier League blir onekligen intressant.

Vidare följer intressanta matcher i PL som till exempel Fulham - Chelsea och Arsenal - Portsmouth.


Givens insatser räckte inte till i dagens match.
                                                                                                                         
                                                                                                                                                     /Mattias

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0